PIA

NZ Session IPA

Na początku jest nowicjuszem pia, by w miarę uczenia się osiągnąć wyższy poziom i stać się tāura w tradycyjnej szkole ezoterycznej. Oczywiście nie będziemy Wam robić wykładu z kultury maoryskiej, ale parę słów o cudownych właściwościach nowozelandzkiego chmielu już napiszemy.

W Pia za niecodzienny aromat kokosa, limonki oraz kiwi odpowiedzialne są właśnie chmiele uprawiane w odległej Nowej Zelandii. Postanowiliśmy uwarzyć bardzo proste piwo, które będzie wstępem w zapierający w dech w piersiach klimat chmielowych upraw z Kraju Długiej Białej Chmury. Gdy uporacie się już z niespodzianką w aromacie i weźmiecie pierwszy łyk zaskoczy Was odczucie soczystości tropikalnych owoców, które zakończy krótka przyjemna gorycz, z którą nie chcieliśmy przesadzać. Niska zawartość alkoholu, zwłaszcza jak na styl IPA, czyni je piwem wyjątkowo sesyjnym. Oczywiście nie użyliśmy żadnych owoców, dodatków ani aromatów, chmiele wykonały dostatecznie dobrą robotę.

I jeszcze jedno – spróbujcie koniecznie drugiego piwa z nowozelandzkiej serii –  Taura – podwójnego IPA.
To następny krok wtajemniczenia 😉

Alk. 4.4 %

Ekstrakt 12.5 %

IBU 25

Chmiele

Wai-iti, Motoueka, Galaxy

Pierwsze warzenie Październik 2018