Blackcyl

Black IPA

Ze stylem Black IPA jest trochę pod górkę, bo bardzo łatwo przedobrzyć ciemne, palone słody, które powodują, iż piwo ma dość popiołowy charakter, który kompletnie kryje to, co dają cudowne amerykańskie chmiele. Chcieliśmy by nasze Black IPA różniło się od jasnej IPY głównie tym, że… jest czarne. Powiadają, że wyszło nam całkiem nieźle…

Chmiel wnosi aromaty żywiczne, sosnowe, grejpfrutowe i ziołowe, które są subtelnie komplementowane czekoladową nutą pochodzącą z ciemnego słodu. W smaku wytrawne, mocno goryczkowe, ale jednocześnie cytrusowe i dość tropikalne. Spróbujcie sami!

Piwo można także znaleźć w wersji podwójnej – Blackcyl Double oraz z cytrynowym zestem – to Blackcyl Special Edition.

Alk. 7 %

Ekstrakt: 16.5 %

IBU: 75

Chmiele główne:
Chinook, Simcoe, Columbus, Sabro, Cascade

Pierwsze warzenie: kwiecień 2015

Składniki:
Woda, słód jęczmienny, słód pszeniczny, płatki owsiane, chmiel, ekstrakt słodowy, drożdże.

 

Pobierz:
Etykietę
Medalion/nakrannik
Zdjęcie produktowe butelka
Zdjęcie produktowe puszka

Spróbuj też

Powiązane artykuły